top of page

Kauba toomine tarnija või enda maksmisel?



Kui alustate läbirääkimisi uue tarnijaga olete valiku ees - kas lasta saatjal valida vedaja ning maksta tarne eest või läbirääkida vedajaga ning maksta transport ise? Otsuse tegemiseks peate kõigepealt arvesse võtma mõlema võimaluse puhul selleks kasutatavaid tarnetingimusi:

Enimlevinud tarnetingimused juhul, kui saatja tasub suurema osa veokuludest:

  • DAP (Delivery at Place)

  • DDP (Delivered, Duties Paid)

  • CIF (Cost, Insurance, and Freight)

Enimlevinud tarnetingimused juhul, kui maksate veokulud ise:

  • EXW (Ex-Works)

  • FOB (Freight on Board)

Tihti võib olla raske otsust teha puhtalt tarnetingimuste põhjal, sest osadel juhtudel võivad hinnad ja veoajad olla peaaegu identsed. Siin tuleb tegelikult silmas pidada ka muid asjaolusid selleks, et valida kaubatoomisel endale sobivaim tarnetingimus.

Tarnetingimused, mille puhul enamuse kuludest maksab tarnija

Head:

  • Tarnijatel võivad olla erihinnad mõne kindla vedajaga. Üldiselt saavad nad erihinnad kuna tegemist on suurte tootjatega, kes saadavad pidevalt üle maailma kaupasid. Eriti just kullerid teevad sellistele ettevõtetele väga soodsaid erihindasid. Mida sa ei pruugi teada on see, et tihti saavad tarnijad mahtude pealt vedajatelt komisjonitasu seega annab see teile veidi rohkem ruumi hinna läbirääkimisel.

Vead:

  • Osad tarnijad ei suhtle ega paku hindasid erinevatelt vedajatelt. Seega jääb alati võimalus, et kuskil mujal leidub parem hind.

  • Peate maksma transpordi eest otse vedajale ja võimalik, et ettemaksuna.

Tarnetingimused, mille puhul maksad ise veokulud

Head:

  • Sul on parem ülevaade ja kontroll kaubaliikumisel ning ka veo maksumuse üle. Vedaja saadab teile otse jälgimisinfo ning kaubapaberid koheselt, kui need on olemas. See aga ei pruugi alati nii olla, kui tarnija tasub transpordi eest kuna peate ootama kuniks nad on vedajale selleks loa andnud või need teile ise vahendanud.

  • Vedajaga saate kokku leppida maksetingimused ning ei pea ettemaksuga arveldama, samuti saate alati küsida lisaks muid lisaväärtusteenuseid, mida võib antud saadetise puhul vaja minna.

Vead:

  • Kui see on teil esimene kord töötada uue tarnijaga ei pruugi teil olla veel usaldusväärset suhet ja te ei tea, kui sujuvalt nad tegutsevad. Selle tõttu on EXW tarnetingimuse kasutamine ja kogu transpordi eest maksimine veidi riskantne. Näiteks tarnija võib lähtkohas kaupa mitte autole laadida, kui see on nende ukse taha jõudnud ja olete ikkagi kohustatud selle kulu tasuma. Teise näitena on tolli vormistamine, kui siin tarnija poolt ei ole sujuvat koostööd võivad sellega kaasneda lisakulud ja saate sellest teada alles peale esmakordset tolli vormistamist. Seega tasub esimesel korral eelistada FOB tarnetingimust, mille kohaselt tarnija tasub kõik lähtekohakulud ning teie alles sellest hetkest, kui kaup on lennujaamas või sadamas.

On võimatu öelda, et ülaltoodud head ja vead kehtivad igal juhul. Peate hindama oma olukorda, tarnijat, krediiditingimusi ja oma vedajat. Kuid, kui te ei ole kindel, millist varianti valida, kaaluge ülaltoodud soovitusi.

Kalev Kirt

Müügijuht

Flameko Forwarding

kalev@flameko.ee

+372 535 000 10


bottom of page