top of page

Huvitav: Miks maailma suurimast reisilennukist ei ole kaubaversiooni?



Kahekorruseline prantslaste Airbus A380 on maailma suurim tsiviillennuk. Tema tiivaulatus on 10 meetrit pikem, kui Boeing 747-l, mis tähendab, et ta suudab peale võtta kuni 605 reisijat. Siiski erinevalt 747-st ja muudest populaarsetest reisilennukitest A380 ei oma kaubaveo versiooni. Küsimus on puhtalt ekonoomikas ja sellest, miks see ei tööta tema kasuks ka järgnevalt.

Lennukaupa mõõdetakse kahel erineval moel: kuupmeetrid ja kaal. Esimene viitab kauba mahule ning lennuk võib täituda ka enne seda, kui saavutatakse maksimaalne kaal, mida ta kanda jõuab. Siin tulebki ekonoomika mängu A380 puhul st hüpoteetiline kaubaversioon muutuks liiga raskeks, et lennata enne, kui maksimaalne maht täis saab. A380 on liiga "paks", et sellega kasumlikult kaupa vedada. Tema disain ei luba kaupa vedada nii, et selle läbi oleks võimalik ka kasumit teenida. A380 kaubaversioon suudab kanda 60% rohkem mahtu, kui Boeing 747, kuid ainult 28% rohkem kilosid.

Miks lennuk nii disaniti, siin on põhjuseks 90ndal Airbusi ja Boeingu erinevad nägemused lennunduse tulevikust.

Airbus eeldas, et reisijate arv kasvab palju peamistes suuremates lennujaamades ning arvas seega, et lennuliinid soovivad lennukeid, mis mahutavad võimalikult palju reisijaid. Sellistes suurtes lennujaamades on liiklus tihe ning vabu aegu maandumiseks ja õhkutõusudeks vähe seega Airbus soovis kasumit ühe lennu kohta võimalikult palju maksimeerida.

Boeing arvas vastupidi, et lennuliiklus suureneb hoopis väiksematel arenevatel turgudel. Otsustati, et sellised linnad tuleb ühendada omavahel väiksemate pika vahemaa lennukitega.

Siiski kõik ei ole kadunud Airbusi jaoks, sest reisijaversioon A380-st suudab kanda 184 m3 kaupa, mis on rohkem, kui ükski teine reisilennuk. Järgmine suuruselt neist on Boeing 787-10 ja see number on võrdluseks 173 m3.

Kalev Kirt

Müügijuht

Flameko Forwarding

+372 535 000 10


bottom of page