top of page

Kuidas suhelda tarnijatega Aasias? Soovitused ja tähelepanekud.Olgugi, et elame väga globaliseerunud maailmas on kõik, kes Aasiaga suhtlevad, kokku puutunud kultuuriliste iseärasustega. Hiinlased nt on omaks võtnud nö Ameerika stiili äritegemises aga vastupidiselt paljuski muu maailma pole omaks võtnud Hiina stiilis äri ajamist. Kõik teavad, et äris on suhted tähtsad ning mida enam mõlemad osapooled üksteise kultuuri üle võtavad seda sujuvamad on ja kauakestvamad on suhted.

All toon välja lühidalt mõned soovitused ja tähelepanekud, mis tulevad kasuks ka kauba transpordi organiseerimisel.

Austa hierarhiat

See on tähtis, eriti Hiinas, mis tähendab, et kellegist üle astumist vaadatakse väga halva pilguga. Kui tõesti on vaja probleemi puhul see eskaleerida proovi leida võimalusi oma kontakti kaudu leida viis rääkida temast kõrgemal ametil oleva inimesega.

Otsekohesus

Tuleb olla otsekohene selles, mida sa soovid, mis sulle meeldib ja, mis ei meeldi. Sõnum peab olema selge ja konkreetsete juhistega. Vastasel juhul võib see põhjustada arusaamatust ning hilinemisi. Vältida lauseid stiilis "Mulle tundub, et oleme valmis jätkama tellimusega." See ei ütle neile midagi konkreetset, kas sa oled valmis või ei ole, seda tuleb öelda otse.

Hinda head tööd

Nagu ka kõigile siin pool meeldib, kui neid kiidetakse hea töö eest, on see samamoodi ka Aasias. Neile on tähtis teada, kas tööga jäädi rahule ja, kui mitte, siis kuidas nad saaksid ennast parandada.

Anna alati täisinformatsioon

Ära kasuta lühendeid, kirjuta alati kõik pikalt välja, nt kohanimed jne. Nii väldid seda, et kaotad ühe päeva kuna saad kirja vastu, kus palutakse lühendid lahti seletada.

Kasuta liste

Kui soovid selgitada midagi või anda juhiseid ära kirjuta sellest tervet lõiku vaid jaga informatsioon erinevate lõikude vahel. Veel parem kasuta liste, kus tood välja eraldi punktidena kõik soovitud juhised.

Järgi nende ajavööndit

See aitab sul võita suhtluses päevi ja ka raha. Suhtle Aasiaga hommikul vara, kui vajad kiirelt vastuseid. Neil lõppeb tööpäev üldiselt siis, kui meil on kell 11 või 12 päeval.

Suhtle nagu omaksid pikki kogemusi

Kui see peaks olema esimene kord Aasia tarnijatega suhelda ära seda välja näita vaid jäta mulje, et oled teinud seda aastaid ning tunned turgu. See aitab eriti toodete ja transpordi hinna läbirääkimistel kaasa.

Jäta mulje, et suhtled mitme tarnijaga

Kunagi ei tohiks tarnijale jätta muljet, et suhlted ainult nendega, kui see isegi nii peakski reaalsuses olema. Ütle neile, et küsid alati pakkumist kolmelt erinevalt tarnijalt ning teed otsuse hinna ning muude pakutavate tingimuste pealt. Konkurents on võti madalamale hinnale ja lisaväärtusele.

Kalev Kirt

Müügijuht

Flameko Forwarding

kalev@flameko.ee

+372 535 000 10


bottom of page