top of page

Huvitav: Apollo 11 astronaudid pidid maale saabumisel tollideklaratsiooni täitma.Neil Armstrong ja Buzz Aldrin kõndisid kuul juulis aastal 1969. Saabudes tagasi maale oli nad kohustatud esitama tollideklaratsiooni. Isegi edukas kosmosemissioon ei suutnud päästa mehi tolli valvsast pilgust.

Deklaratsioon vormistati 24ndal juulil ehk päeval, millal meeste kosmosekapsel Honolu lähedal Vaikses Ookeanis vette kukkus.

Deklaratsioon, mille nad täitma pidid, oli standardvorm. Seda kasutas toll ka kõigi muude kaupade deklareerimisel. Kaubad aga, mis sellel korral deklareeriti ei olnud kõige tavalisemad, inglise keeles MOON ROCK ja MOON DUST ehk kuu pealt toodud kivid ja pinnas. Lähtekohaks, kus muidu leiame mõne riigi ja linna nimetuse tavaliselt, oli sel korral märgitud KUU.

Sama vormi (Form 7507) kasutab USA tolliamet kusjuures tänase päevani aga õnneks astronaudid ei pea enam Ameerikas tollideklaratsiooni esitama maale tagasi saabudes. 1984nal aastal võeti vastu seadus, millega see enam nõutud ei ole.

Deklratsiooniga saab tutvuda alloleval pildil.


Kalev Kirt

Müügijuht

Flameko Forwarding

kalev@flameko.ee

+372 535 000 10


bottom of page