top of page

HUVITAV: Trumpi tariifiplaani mõju lennnukite hindadele.Esmalt, kes arvab, et ülal olev pilt on photoshopitud Boeng 747, siis ei, tegemist on igapäevaselt reaalselt kasutuses oleva ja kusjuures äärmiselt vajaliku lennukiga. Maili lõpus kiirelt infoks, millega tegemist. Kes Boeing 747-t teab (kes ei teaks), saab aru selle suurusest.

Predsident Donald Trumpi plaan lajatada tariifid imporditud terasele ja alumiiniumile omavad vaevutuntavat mõju Boeingu reisilennukitele. Viimase suurim klient on kusjuuures Hiina. Tariifid peaksid tulema vastavalt 25% terasele ka 10% alumiinimile.

Maailma ühe suurima tootjana annab Boeng hea näite, kuidas kahekohaline tariifide tõus toormele ei oma peaaegu mingit mõju lõpptoote hinnale. Boeng toodab oma lennukid täielikult Ameerikas, kuid 70% eelmisel aastal toodetud 763st reisilennukist läksid klientidele väljaspool riiki, sellest 22% moodustas Hiina.

Alumiinimum moodustab kuni 80% vanemat tüüpi lennuki kaalust nagu nt 737 ja 777 (uuemad on juba komposiit ja nende puhul u 12%), kuid ainult 12% kulust. Ülejäänud on muud komponendid, tööjõud jne.

10%line tariifide tõus alumiiniumi korral tõstaks ühe lennuki hinda u 1.2%, kui kogu alumiinium oleks imporditud ehk tariifi all. Eksperdid aga ütlevad, et enamus sellest on riigisiseselt tarnitud.

Tegemist on suurte alumiiniumi blokkidega, mida on liiga kallis nii kaugelt transportida. Arvatakse, et u 25-30% on ainult imporditud alumiiniumi osakaal ühe lennuki kohta seega kulu lennuki kohta on 0.3%.

Keskmise suurusega Boeng 737, mille hinnakirja hind on 117.1 miljonit USDi puhul jääks hinnatõus 200 000 USDi juurde, sest lennuliinid saavad tihti allahindlusi -40% juures hinnakirjast ja Boengu enda kasum on u 10%.

Aga asjal on ka teine külg, nimelt varaline kahju tekib suur, kui Hiina eemaldub. Nad otsivad avalikult moodust, kuidas oma pahameelt väljendada Trumpile. Kõige loogillisem viis on minna üle eurooplaste toodetud Airbusile aga Hiina nõudlus kasvab sellises tempos, et nad tõenäoliselt vajavad lennukeid mõlemalt, et sellega sammu pidada.

Nüüd siis pildil olevast lennkist, minu maililistis on mõned inimesed, kes teavad üsna kindlasti, millega tegemist ja ka otstarvet, nimesid nimetama ei hakka (Kaarle, Tõnno, Kristel, Rein, Agnes, Maikel, Alar). Tegemist on äärmiselt ümberehitatud Boeng 747ga, mida kasutatakse ekslusiisvselt Boengu uusima komposiidist 787 osade transportimisel ülemaailma (https://en.wikipedia.org/wiki/Boeing_Dreamlifter).

Kalev Kirt

Müügijuht

Flameko Forwarding

kalev@flameko.ee

+372 535 000 10


bottom of page