top of page

HUVITAV: Viimase miili logistika



Seekordse uudiskirja autoriks on nö külalisesineja - Click & Grow Logistikajuht Tarmo Niinepuu, kes kirjutab teile lähtuvalt oma igapäevasest väljakutsest viimase miili logistikas.

Logistika üheks suuremaks väljakutseks on ja ilmselt jääb pikaks ajaks „viimase miili“ probleem. 2017 aasta MetaPack’i tarbijauuring Lääne-Euroopas näitas, et 82% klientidest tahab ostu koju toomist ja 73% on valmis ostma suurema summa eest, et kvalifitseeruda tasuta transpordile. Sellest hoolimata tuleb tõdeda, et nende pakkide arv pole piisav ja sihtkohad piisavalt lähedal, et seda efektiivselt üles ehitada. Lisaks pole olemas ka tasuta lõunaid ja see kulu tuleb katta muud moodi. „Viimase miili“ logistikas käib suur võidujooks innovatsiooniga. Droonid, ise liikuvad pakirobotid ja muude uute trendide loomine. Peamiselt taandub see ka suurte kettide võitluseks Amazoni vastu.

Ameerika president on ka sellel teemal sõna võtnud, küsides miks küsib USPS (USA riiklik postiettevõte) nii vähe raha pakutava teenuse eest Amazoni käest. Kuna Amazon on aga suur konglomeraat ja tugev jõud läbirääkimistel, siis seal ei paista lihtsat lahendust. Loomisel on nende enda logistika element, mis tekitas suurt poleemikat hiljuti. Kas see põhjustab revolutsioon lennulogistikas ja kas see viib mõne teise firma pankrotti? Juunis tuli teade, et Amazon palkab väikeettevõtjaid aitamaks neil teha pakkide koduvedu (https://www.cnbc.com/2018/06/27/amazon-is-recruiting-entrepreneurs-to-start-delivery-networks.html). Tegemist pole jagamismajandusega, sest Amazon Flex alustas 2015 aastal, vaid pakkide jagamisega UPS’i, FedEx’i ja väike ettevõtete vahele, et tõsta efektiivsust. Idee tasandil on seal jumet, sest kohalikud inimesed peaksid oma piirkonda paremini tundma ja nii saaks turu kasvades piirkondi paremini tagada. Aga paraku pole Amazonil kõige parem maine. On ilmunud palju artikleid ebainimlikest tingimustest nende ladudes ja survest töötajatele oma eesmärkide saavutamisest (http://www.businessinsider.com/brutal-conditions-in-amazons-warehouses-2013-8). Sellele lisaks Inglismaalt skandaalsed lood firmadest, kes Amazonile kuller-autojuhte palgates kasutavad null tunni lepinguid ja sarnaseid raskesti saavutatavaid eesmärke (https://www.huffingtonpost.co.uk/entry/amazon-drivers-safety_uk_5a32b6d9e4b00dbbcb5bbd4f). Kas siin on tegemist hea ja õilsa ideega või sooviga suruda hinnad kunstlikult veel madalamaks?

Logistikas on omad kulud. Neid saab madalamaks efektiivsemaks muutmisega, kulude või standardite kärpimise või innovaatilisusega. Tarbija käitumine tundub soosima kiiremat ja odavamat kojuvedu, seega on ettevõtetel surve seda pakkuda. Mis murdub ennem, kas tarbijate soov, ettevõtete võimalus kulusid kärpida või kullerid, kes neid vedusid tegema peavad? Või on „viimase miili logistikas“ veel õhku sees ja efektiivsust tulebki rohkem peale sundida? Või ei ole suurkorporatsioonid ise piisavalt efektiivsed ja nende muud kulud liiga suured?

Tarmo Niinepuu

Logistikajuht

Click & Grow


bottom of page