top of page

KASULIK: Valmistu kõrghooajaks - see on alanudKäesoleval aastal on sügisene kõrghooaeg transpordis alanud juba väga varakult võrreldes eelmiste aastatega. Rõhk sellel, et see on alanud juba ja seda nii lennu- kui ka meretranspordis.

Mis ilmselt enamusi meist väga ei puuduta on just Aasiast Ameerikasse veod, palju tahtsid oma kaupu kätte saada enne 1. septembrit, millal Trumpi tariifid jõustusid ning olid seega sunnitud isegi oma mereveoga planeeritud kaubad lennukitega ära tooma, sest laevadel polnud enam lihtsalt vaba ruumi.

Samas ei ole ka meie päris puutumata juba alanud kõrghooajast. Lennveo hinnad Aasiast Euroopasse tõusid augustis selle aasta kõrgeimale tasmele (ligi 30% kõrgemad, kui aasta tagasi samal ajal). Kõige tõnenäolisemlt kasv jätkub nii käesoleval kuul, oktoobris kui ka kogu neljanda kvartali vältel hakates langema jälle novembri lõpus. Aasiast Euroopa suunal ennustatakse kasvuks kvartali lõpuks u 1 USD kilogrammi kohta lennuvedude puhul.

See toob meid kõiki tagasi selle juurde, et hinnad tõusevad peamiselt ühel põhjusel, milleks on vaba ruumi puudumine lennukitel ja laevadel. Seega on soovitus oma neljanda kvartali tarned planeerida võimalikult varakult ja arvestada väikese varuga, kuna ruumiga on juba probleeme märgata praegu.

Mahtude kasvuga seoses lennuliinid on juba lisamas lisalendusid, kuid siin tekib probleemiks maapealne käsitlus, mis ei tule nende mahtudega enam toime seega veidi varuga arvestamine tuleb sellel aastal kasuks. Kõige lähim koht meile on Helsingi, Vantaa lennujaam, kus suurte mahtude ja tööjõupuuduse tõttu võivad kaubad seisma jääda kuni nädalaks.

Kriitiliste tarnete puhul võtke meiega juba varakult ühendust ning proovime vaba ruumi broneerida nii vara, kui võimalik, et vältida hilinemisi ja hoida veokulud võimalikult madalad. Samuti tuleb iga saadetist teekonna vältel jälgida hoolikalt ning kliente kursis hoida toimuvaga, et teaksid omi tegemisi selle alusel sättida.

Kalev Kirt

Müügijuht

Flameko Forwarding

+372 505 000 10

kalev@flameko.ee


bottom of page