top of page

Mis toimub merevedudega Hiinast? 

Mõtlesin panen kõigile selle loo kirja kuna ise olen jälginud ja asjaga kursis veidi aga siit sealt kuulnud, kes kursis ei ole sellega, ei saa üldse aru, mis toimub ning miks asjad järsku nii on.

Viimasel ajal on Hiinast merevedude transiitajad pikenenud, hinnad tõusnud ning vabade kohtadega probleemid. Mis seal ikka, nõudlus ja mahud on järelikult kasvanud. Ei, tegelikult ei ole, on vastupidi, nõudlus on vähenenud, mahud on vähenenud ja kogu selle loo juures on pakkumine hoopis suurenenud.

Kas siis ei peaks olema olukord hoopis vastupidine? Peaks küll tõesti aga selleks, et sellises olukorras ellu jääda ja mitte töö tegemise eest peale maksta, on laevaliinid tühistanud suurel hulgal väljumisi ning aeglustanud laevade sõidukiiruseid. Seda kõik selleks, et tõmmata pakkumist koomale, tekitada nõudlust ja seeläbi hindasid kergitada.

Kui nüüd keegi mõtleb, kuidas see pakkumine siis nii järsku suurenes praegu, siis selleks on omad ja tegelikult üsna lihtsad põhjused. Üks nendest on ikka see sama vana lugu, et ikka ja jälle antakse tehaste poolt laevaliinidele kätte juba varem tellitud laevasid ja nendest iga üks on oluliselt suurem, kui eelmine. Ehk iga uus laev, mis täna vana välja vahetab, võtab peale oluliselt rohkem konteinereid. Kusjuures huvitav on siin see, et laevade keskmine vanus, mida vanametalliks lastakse teha, on pidevalt vähenemas. Aina uuemaid laevasid kantakse maha selleks, et pakkumist vähendada turul. Teine suurem põhjus on see, et kogu kaubandus on vaikselt see aasta hoogu maha võtmas maailmas ja olukord on jahenenud. USA-Hiina kaubandusõjal praegu lõppu ka ei paista ning see pigem süveneb, kui paraneb seega jälgmine mängu.

Kalev Kirt

Müügijuht

Flameko Forwarding

+372 535 000 10

bottom of page