top of page

Mis toimub merevedudega II ehk, kui kiire, siis väldi 

Jätkuks eelmisele uudiskirjale samal teemal Mis toimub merevedudega Hiinast?. Laevade väljumiste tühistamine Aasiast on saanud uut hoogu juurde ning laevaliinid tundub on läinud seda teed, et seda kasutatakse juba, kui strateegiat, et sundida kaubaomanike rohkem maksma, et nende konteinerid broneeritud laevadele läheksid. Allesolevad väljumised on kõik üle broneeritud (isegi kuni 2000 TEU-d laev) ning tõenäosus, et juhtub rollover ehk konteineri laadimine lükatakse järgmise väljumise peale, on üsna suur. Ette võib tulla kuni kolmenädalaseid hilnemisi (algab see lähtesadamas ning jätkub veel transiitsadamates).


Praegu on kõik laevaliinid teavitanud, et rolloverid on garanteeritud praktiliselt terveks augustiks ning saatnud välja sellekohased hoiatused. Olukord ilmselt jällegi läheb enne veelgi hullemaks enne, kui hakkab paremaks muutuma. Muuhulgas tulemas on järjekordne Brexiti tähtaeg, mis tähendab, et UK ettevõted soovivad endal laod kaupa täis võtta ehk Aasiast mahud suurenevad samal, kui tühistamised sagenevad. Trumpi uued Hiina tariifid ilmselt mõju nõudlusele ei avalda seekord, sest Septembris olev tähtaeg on liiga varajane, et selleks ajaks jõuaks keegi endal laovarusid täiendada.


Paljud vedajad on hakanud laevaliine süüdistama selles, et rolloverid kasutatakse strateegiana, et sundida kliente juurde maksma, et nende kaup ikkagi soovitud ajal väljuks. See on selline kahe otsaga asi, ajal, kui liinid kahjumiga sõitsid ei pakkunud keegi neile rohkem raha, et poisid näed võtke veidi enda kulude katteks ka ikka juurde.


Lennuhinnad Aasiast on suviste lennugraafikute tõttu madalal ning arvestades olukorda meretranspordis tasuks kriitilisemad merekaubad tuua lennukiga või osa nendest lennukiga ette, et vältida endal tühimike tekkimist.

Kalev Kirt

Müügijuht

Flameko Forwarding

+372 535 000 10

bottom of page