top of page

KASULIK: Hiina, USA ja BREXIT 

Pühad Hiinas saabumas ja Apple uued tooted tulemas

Aasias on oktoobri alguses tulemas üsna pikk püha nimega Golden Week. Hiinas on kuupäevadeks 01.10 kuni 07.10 (Jaapanis nt koguni 10 päeva kokku). Eelmises uudiskirjas sellest täpsemalt.

Lennu osas praegu ruumiga probleeme ei ole, hinnad endiselt suviselt madalal. Arvestades üldist olukorda midagi erakordset ilmselt ees ootamas ei ole. Turg üsna rahulik ja suuremat tormi pühad endaga kaasa ei tohiks tuua. Lihtsalt pigem arvestada sellega, et tarnijad ise võtavad hoogu ilmselt juba varakult maha ja peale pühi läheb veidi aega, kui täsivõimsusel jälle tööle hakatakse.

Veidi ilmselt lennu osas võivad tunda anda uued Apple tooted, mis alati sügiseti välja tulevad ja alati rusikareeglina lennukiga liiguvad (sest nii on odavam kusjuures) aga see pigem Hiina-USA suunal, kui meie suunas Euroopasse.

USA ja kaubandussõda

Kõik, kes majandavad Ameerikaga siis blond mees Washingtonis lisas 112 miljardi USDi eest järekordseid Hiina kaupasid eelmisel nädalal tariifide alla. Määraks tavaline 15%. Sinna hulka lisandus nüüd üsna palju ka tavalisi majapidamiskaupasid - riided, jalanõud ning majapidmiselektroonika. Hiina ähvardas kohe ka sellele vastata ning tariifide alla lisada muuhulgas ka USA autod.

Alates 15ndast detsembrist lubas Trump tariifide alla lisada praktiliselt kõik seni ülejäänud Hiina kaubad. Sinna alla läheksid siis ka juba üsna tundlikud tooted - sülearvutid ja mobiiltelefonid ehk Apple saab seda tunda. Kui need tulevad, siis ilmselt Trump lükkab neid nii palju edasi, et pühade eelne suurem ostlemisperiood sinna sisse ei jääks (arusaadavatel põhjustel). Lisaks on ta lubanud juba seniste 250 miljardi USDi väärtuses tariifide all olevatel kaupadel määra oktroobris tõsta 30% peale.

Eestit puudutab see nii palju, et kui USAsse kaupa saata ning kaubaarvetelt või kuskilt mujalt annab välja lugeda "Made in China", siis läheb kaup tariifide alla olgugi, et see tuleb Eestist ning kaubaaarvel on müüjaks Eesti ettevõte,

BREXIT

Siin on asjad endiselt üsna segased. Sarnaselt Ameerikaga on kogu showd eest vedamas suur blondide juustega meesterahvas, kes soovib ilma leppeta kiiremas korras EU-st lahkuda. Kui see peaks juhtuma, siis UK vedajatel on ligipääas EU transpordi turule kuni järgmise aasta juulini ning lennukaubavedajatel 24nda oktroobrini aastal 2020.

Muu maailm

Kaubandussõda toimub ka Jaapani ja Lõuna-Korea vahel, kes omavahel nagu USA ja Hiina üksteisele kaikaid kodaratesse viskavad. Mõlema riigi logistikasektor on juba loobunud ja tähelepanu suunanud muudele piirkondadele (omavahelised kaubalennud tühistatud ja suunatud muudesse piirkondadesse jne).

Kaubamahud on vähenenud globaalselt ning 2019 võib tulla alates 2009 aastast esimene aasta, kus mahud on langemas. Näiteks Saksamaa ja Lõuna-Korea eksport vähenes nii palju viimati 2009ndal aastal ning Saksamaa GDP on hetkel negatiivne.

Kokkuvõtvalt kaubandussõjad annavad globaalselt päris tugevalt tunda ning tunnevad seda praktiliselt kõik regioonid. Mis edasi seda ilmselt näitab aeg. Kokkulepete saabumisel läheb olukord eeldatavalt märgavalt paremaks välja arvatud UK oma Brexitiga, kus minna saavad asjad ilmselt ainult halvemaks praeguse seisuga.

Kalev Kirt

Müügijuht

Flameko Forwarding

+372 535 000 10

bottom of page