top of page

KAUBANDUSSÕDA: Kõvasti hullemaks enne, kui paremaks 

Enne kindlasti hullemaks, kui vähegi paremaks

Kui korraks oli lootus, et Trump jõuab Hiinaga kokkuleppele, siis eilse seisuga kõik muutus ja veeres uuesti alla mäge, kõik indeksid langesid uuesti jne. Lepet praegu ei tule ja see aasta ilmselt üldse mitte. Järgmine kuupäev on 15. detsember, millal veereb peale järgmine voor tariife ning seejärel oleks peaaegu kogu Hiina eksport USAsse nende all.

Hiina ekspordi langusest USAsse on vähemalt statistika järgi võitnud lähedal asuvad riigid kuna osa tootmisest on näiliselt sinna liikunud. Näiteks Vietnami eksport USAsse on tõusnud sellel aastal 32%, mis on ääretult suur number. Aga selle puhul ei tea keegi, kas tegemist on reaalselt Vietnamis toodetud kaupadega või lihtsalt Hiinast tulnud konteineritega, millele on "Made in Vietnam" klepsud peale pandud ja sealt edasi USA poole teekonda jätkanud. Selleks on olemas lausa eraldi ettevõted, mis selliseid teenuseid pakuvad Hiina tootjatele. Konteineri teeb seal kiire peatuse, klepsud peale, uued paberid ja edasi USA poole juba Made in Vietnam.

Hiina eksport USAsse vähenes selle aasta esimese 6 kuuga 32 miljardit USDi ning lisandunud tariifide osa maksid kõik kinni USA tarbijad. Paljud ettevõted Ameerikas on hindasid tõstnud selle tõttu juba, palju ja kaua sa ikka jõuad nii. Trump muide arvab, et hiinlased on need kinni maksnud kõik.

Eile kakles Trump ka Macroniga Inglismaal ning lubas kogu Prantsusmaa ekspordi USAsse panna tariifide alla, mis ulatuvad kuni 100%-ni osadel juhtudel. Seda selle tõttu, et prantslased pigistavad ja trahvivad USA tehnoloogia ettevõteid maksudest kõrvale hiilimises ja muudes sarnastes küsimustes (Google, Facebook jne). Muide Inglismaal väldivad kõik Trumpi praegu nagu katku kuna valimised on tulemas seega see, kes temaga kuskil pildile jääb kaotab kohe meeletult hääli.

Lisaks on küsimuse all veel ka Airbus, mida Trump süüdistab riikliku toetuste saamises ning selle tõttu tahab ELi lennukitele tariife kehtestada. Ilmselt on siin taga ka Boeingu päästmise küsimus peale seda, kui 737MAX lennukeelu sai. Muideks Boeingu järgmist uue generatsiooni lennukit 777X on lubanud EL ja Saudi Araabia omalt poolt eraldi üle vaadata ning mitte akspteerida USA lennuameti heaksiite kuna neid lihtsalt ei usaldata enam. Miks ka Saudi Araabia? Sest nende Emirates on 777X suurim tellija praegu seisuga - 126 lennukit (eeldan, et said ehk letihinnast allhindlust veidi sellise tellimuse puhul).

Võib vast öelda siia lõppu, et tuleb hea nägu pähe teha ja vapralt edasi võidelda.

Kalev Kirt

Müügijuht

Flameko Forwarding

+372 535 000 10

bottom of page