top of page

KASULIK: Miks merevedu (loe: elu) kallineb sellest aastast?



 

Kuna olen siin kuulnud, et paljud ei ole sellega kursis, siis panen kiire ülevaate ja info teele. Tegemist ikkagi asjaoluga, mille tõttu kallineb kogu elu kõigil olenemata, kas elad Eestis või Uus-Meremaal ning mitte üksnes väike lisakulu neile, kes meretransporti kasutavad oma kaupade transpordil.

Mis on IMO 2020?

International Maritime Orgnaisation (IMO) on otsustanud, et alates 1. jaanuarist 2020 tuleb rahvusvahelistes vetes saastatust vähendada. Merendussektor peab vähendama väävli emissiooni üle 80% minnes üle väikse väävli sisaldusega kütustele. Tegemist on transpordis suurima väävli vähendamisega ühe korraga.

Miks kõik sellest räägivad?

Merendus kasutab igal aastal poole maailma naftast ning üle 90% kogu maailma kaubandusest liigub mööda merd st meretransport on kriitiline osa maailma majandusest.

Keda IMO 2020 mõjutab?

Meretranspordi hinnad tõusevad, sest sektor peab üle minema kallimatele kütustele. Kuna nõudlus nende kütuste järgi tõuseb, mõjutab see omakorda diisli ja lennukikütuse hindasid üles poole ehk aasta teisest poolest alates võib see anda tunda ka lennupileti hindades.

Kulud tõusevad kõigil eksportijatel ja importijatel (üle 90% kaubandusest liigub mööda merd nagu sai mainitud juba). Enim annab see tunda just madala väärtusega kaupadele.

Maersk ja MSC on välja toonud, et neile mõlemale tähendab IMO 2020 ligi 2 miljardi USDi suurust lisakulu aastas. See võib kaasa tuua järgmise “Hanjini” ehk Korea laevaliini Hanjin kokkukukumise aastal 2017.

Kes sellest võidavad?

Mõned insitutsioonid? Osad naftariigid? Teatud nafta rafineerimisega tegelevad ettevõted?

Ei, ainuke võitja siin on planeet maa ja inimkond. Ülisuur jalajäg, mille merendus väävliga jätab, muutub oluliselt väiksemaks. Oluliselt muutub just elu tervislikumaks mere äärsetes linnades.

Reaalne lisakulu mereveo hindades?

Umbes 130 USD / TEU ehk 130 USD 20 jalase konteineri kohta ja 260 USD 40 jalase konteiner kohta on IMO 2020 lisakulu mereveo hindades alates 1. jaanuarist sellel aastal.

Kalev Kirt

Müügijuht

Flameko Forwarding

+372 535 000 10

bottom of page