top of page

HUVITAV: Mis toimus Shanghai lennujaamas?



 

Ligi kaks nädalat tagasi Hiina pühade eelsel ja järgsel perioodil oli Shanghai lennujaamas olukord nii hull, et see sundis osasid liini- ja charterlende sealt pool tühjalt võ täiestii iilma kaubata välja lendama. Olukord oli põhjustatud suures osas PPE (Personal Protective Equipment) ehk siis kaitsevahendite kaupade tõttu, mis kõik pühade perioodile jäid.

Autode järjekorrad, mis soovisid kaupu maha anda Shanghai lennujaama terminali, olid kilomeetrite pikkused. Autod pidid kauba mahaandmiseks ootama 2-3 päeva järjekorras. Veofirmad käisid mootorratastega väsinud juhte uute vastu väljavahetamas.

Kuna kõik sellised PPE kaubad lähevad Hiinas tolli kontrolli, siis jäi viimane suure mahu tõttu hätta ning sama ka terminalid ja kaubakäsitlejatel polnud suure mahu tõttu piisavalt töökäsi. See tekitas olukorra, kus lihtsalt ei olnud enam ruumi saabunud kaupasid kuhugi panna ja piisavalt inimresurssi nende kontrollimiseks ja käsitlemiseks. Oma panuse andis siia ka e-kaubandus ning koos PPE kaupadega, mis kõik enne Hiinas algavaid viie päevaseid pühi sooviti välja saata, põhjustas nii-öelda täiusliku tormi. Muide infoks u 50% ehk pool kogu maailma PPE kaubast pärineb Hiina tootjatelt.

Tollikontrolli mitte läbimisel PPE kaubad lennule ei jõua ning see selgub alles viimasel hetkel lennujaamas kontrolli käigus. Selle tõttu küsivad kõik lennuliinid PPE kaupade puhul ettemaksu, sest vastasel juhul jääb neil see kaubaruum lihtsalt tühjaks, kui vahetult enne lendu selgub, et kaup ei vasta nõuetele. Selle tõttu, kui kaup lennule ei lähe, jääb tellija oma ettemakstud veorahast lihtsalt ilma. Charterlennud on nii või nii alati ette makstud.

PPE kaubad, mis enam terminalidesse ei mahtunud Shanghai lennujaamas.

See kõik põhjustas olukorra, kus osad lennud lendasid välja praktiliselt tühjalt, teinekord jõuti ainult 10-20% kaubast lennule peale laadida. Lennukid teatavasti väga kaua oodata ei saa kuna nad peavad püsima graafikus ning piloodid peavad puhkeaja reeglitest kinni pidama. Tavaliselt sellistel kaubalendudel vahetati meeskond Hiinas välja aga hetkel seda teha ei saa kuna, kui meeskond lennukist väljub, pannakse nad Hiinas reeglite järgi karantiini päris pikaks ajaks ehk siis sama meeskond peab kohe tagasilennu ka tegema ja mahtuma lubatud tööaja sisse kõige selle juures.

PPE kaubad Shanghai lennujaama terminalis pühade perioodil.

Selle tõttu lendasid ka osad charterlennud tühjalt ilma kaubata välja, mis tähendab, et veo tellija maksis tühja lennu lihtsalt kinni. Suure charterlennu hind Hiinast Euroopasse on hetkel tõusnud 1.5 miljoni dollari suurusjärku (tavaperioodil maksid need oluliselt alla poole miljoni).

Õnneks oli see kõik nii ligi kaks nädalat tagasi, tänasega on olukord palju parem. Hinnad on tulnud alla kuna lende on lisandunud ning hetkel saab isegi alla nädala kaubad Hiinast toodud ja seda uksest-ukseni. Aga nagu ikka see on hetkel nii ja asjad praegu väga muutlikud ehk siis üks päev korraga.

Kalev Kirt

Müügijuht

Flameko Forwarding

+372 535 000 10

kalev@flameko.ee

www.flamekofr.com

bottom of page