top of page

KASULIK: Täielik kaos Hiinas 

Enamus ilmselt on juba omal nahal tunda saanud olukord on kiiresti viimase kahe nädalaga muutunud palju ja ainult halvema suunas (pehmelt öeldes).

Põhjustest

Viimastel kuudel on Hiinast tulevate kaupade maht oluliselt suurenenud. E-kaubandus, alanud on iga aastane kõrghooaeg, uued turule tulnud tooted (Apple uued tooted, PlayStation 5 jne) ning päevakorda on jälle tõusnud rohkesti COVIDiga seotud kaubad kuna teine laine on hoo korralikult sisse saanud. Vaba ruumiga on suured probleemid kõikide transpordiviiside lõikes - lend, meri ja raudtee.

Lend

Siiski kõigist kolmest kõige paremas seisus ruumi on võimalik leida ja kaubad võimalik nii 10-14 päevaga ära tuua aga hinnad kõrgel ja tõusevad iga päevaga aina enam. Nagu ikka kõrgema hinnaga saab ehk veidi kiiremeni, madalamaga peab nii nädal ootama vaba ruumi (lugeda "madalamaga" ehk ülemõistuse kalli siiski). Olukord läheb halvemaks, sest COVIDi tõttu kaovad pildilt osad reisilennud järjekordselt. Päevakorda on tulnud nüüd uuesti reisilennukitega kaubavedu, sest hinnad on piisavalt kõrgel tagasi, et see ennast ära tasuks.

Raudtee

Terminalid Hiinas on umbes ja ei võta vastu uusi konteinereid ning selle tõttu paljud juba kinnitatud broneeringut omavate konteinerite väljumised lükkuvad teadmatult edasi. FCLi puhul vaba ruumi see kuu leida väga raske aga siiski võimalik. LCLi puhul väljumised on regulaarsed seega saab kaubad kiiremeni teele aga siiski peab arvestama pikenenud veoaegadega.

PS Saame raudteel FCLi läbi Soome pakkuda, hinnad on vägagi mõistlikud ja ruumiga lood oluliselt paremad võrreldes Poolaga.

Lisaks teatud juhtudel nüüdsest võimalik ka maske tuua osakaubana raudteega.

Meri

Selle aasta jooksul enam kaupasid kätte ei ole võimalik saada. Pole ruumi ja, kui on ruumi, siis pole vabu konteinereid. Mahud on suure nõudluse tõttu nii palju tõusnud ning hinnad teevad uusi rekordeid.

Mis edasi?

Edasi hetkel ainult hullemaks. Selline olukord kestab tõenäoliselt veel pikalt, veidi paraneb ilmselt detsembri keskel ja läheb jälle halvemaks jaanuaris Hiina saabuvate pühade tõttu.

Võitleme edasi (või lihtsam alla anda juba?) !

Kalev Kirt

Müügijuht

Flameko Forwarding

+372 535 000 10

kalev@flameko.ee

www.flamekofr.com

bottom of page