top of page

KASULIK: Miks konteinereid ei ole Hiinas?



 

2020 on raske olnud kõik teame aga aina raskemaks läheb ja igal rindel. Mere- ja raudteetransporti on Hiinas tabanud maailmalõpu sarnane olukord. Palju on helistatud ja küsitud, mis täpselt seal toimub, miks nii, mis need põhjused on jne. Panen lühidalt kirja, siis kõigil vähemalt mingi ülevaade ja arusaam olemas.

Mis toimub siis?

Nõudlus on ületanud pakkumise tegelikult juba mai kuust saati ning selle tõttu on vaba ruum juba pikalt ka piiratud olnud. Reeglina iga aasta novembri kuu jooksul hakkab tavapärane kõrghooaeg hoogu maha võtma kuid praegustes tingimustes on lugu vastupidine ning olukord halveneb veelgi ja tõenäoliselt kuni Hiina Uus Aastani välja.

Kuni sügiseni oli see lõputu kõrghooaeg ajendatud laevaliinide tühistatud väljumiste tõttu (tasakaalustati aasta alguse poolset COVID-i tõttu tekkinud kiiret mahtude langust). Kuid olukord on täielikult muutunud tänaseks. Liinid on väljumised ja laevad toonud paljuski tagasi aga probleemide põhjuseks on nüüd rekordiline nõudlus ning vabade konteinerite saadavus Aasiast. Selle tulemusena läheb oluliselt rohkem aega kauba valmisoleku kuupäevast kuni kaup lõpuks laevale ka reaalselt läheb. Pakkumine ja nõudlus on hetkel täiesti tasakaalust väljas.

Hetkel kõigil liinidel on puudus vabadest konteineritest Aasia sadamates, eriti Hiinas, Vietnamis ja ka Indias. Probleem on kõige suurem just 40HC ja 40DC konteineritega.

Naljakal kombel osadel juhtudel on lihtsam leida ruumi laevale, kui vaba konteinerit kuhu oma kaup laadida. Osa laevad väljuvad selle tõttu tühjade kohtadega olgugi, et nõudlus on suur ja neile kohtadele oleks tahtjaid küllaga aga lihtsalt konteinereid ei ole võtta.

Probleemi juured?

Aasta alguses oli nõudlus kõrge aga pandeemia saabumisega see langes ja jättis nii öelda oma jälje esimesse aasta poolde. Selle tulemusena liinid arvasid, et neil on konteinerite osas korralik ülejääk ning kadus vajadus tellida uusi. Konteinerid vananevad ning need tehaks vanarauaks, iga aasta nii 6-8% võetakse kasutusest maha. Järsku, kui nii-öelda esimene COVID-i shokk läbi sai ja nõudlus jälle kiirelt üles hüppas, oli vabu konteinerid oluliselt vähem alles, mida kasutada sai.

Tasakaalu puudumist võimendab veelgi terminalide ja ladude ülekoormus, konteinereid vedavate autode / haagiste puudus ja COVID-iga seotud tööjõu probleemid, mis kõik soodustavad seda, et konteinerid jäävad kinni juba lähte- või sihtkohas palju pikemaks ajaks.

Osad liinid piiravad ka ekspordi mahte Aasiast teatud sihtkohtadesse, et kiirendada seda, et konteinerid kiirelt tagasi Aasiasse saada. Eriti just selliste kaupade puhul, mis nõuavad pikemat konteineri kasutusaega sihtkohas ja sihtkohtade osas piirangud kaugematele sadamatele just, lähemalt saab kiiremeni tühja tagasi. Hinnad Aasiast on rekordkõrged seega liinide eesmärk on just see, et seal saaks võimaliult palju müüki teha, teised pole tähtsad.

Mida teha?

- Kasutada vähem nõutud konteinerite tüüpe nt 20 jalased ja ka 45 jalased. Isegi külmikuid, kui väga vaja kaup laevale saada.

- Saatke kaubad LCL-ina ehk osakoormana. 20 jalase konteineri mahus kaupa saab saata ka osakonteinerkaubana ning suuremad kaubad saab teha 2-3-ks väiksemaks osaks. LCL kaubad väljuvad reeglina enam vähem graafikus praeguses olukorras ja need konteinerid on eraldi lepingutega juba nii-öelda ette broneeritud.

Hiina raudtee

Enamus sellest jutust kehib ka raudtee puhul olukord seal sama ja soovitused ka. Muidugi mõned iseäraused on, nt osad liinid, mida Hiina valitsus doteerib kõvasti, neil on keelatud konteinereid tühjalt tagasi Hiina saata ja jällegi kohe saadavusega probleeme.

Raudtee puhul muidugi olukord tegelikult ruumiga on nüüd palju paremaks läinud, vaba ruumi on aga vabade konteineritega leidmisega on probleeme pigem.

Siin üks väga hea lühike video ka, mis kõik hästi lahti seleteb

Kalev Kirt

Müügijuht

Flameko Forwarding

+372 535 000 10

kalev@flameko.ee

www.flamekofr.com

bottom of page